fbpx

Cum se obține atestatul ADR pentru transportul mărfurilor periculoase?

Cum se obține atestatul ADR pentru transportul mărfurilor periculoase?

Mărfurile care reprezintă un pericol pentru om și mediul înconjurător, denumite și mărfuri ADR, necesită autorizații speciale atât pentru efectuarea transporturilor naționale, cât și a celor internaționale. Aceste autorizații sunt atestatele ADR pentru cisternă și colete. 

Pentru obținerea atestatele ADR pentru transportul mărfurilor periculoase șoferii interesați trebuie să susțină două examene distincte. În urma eliberării atestatului de calificare profesională inițială CPI, șoferii au dreptul să se specializeze și în transportul mărfurilor periculoase. Cu alte cuvinte, atestatul de mărfuri ADR poate fi considerat ca o etapă secundară în evoluția carierei de șofer profesionist. Atestatele ADR pot fi obținute în aceeași școală de șoferi ca și atestatul de marfă, iar examenele constau în teste grilă cu mai multe variante de răspuns din care una singură este corectă.

 

Acte necesare pentru eliberarea atestatelor ADR

În urma promovării examenelor de calificare profesională, șoferii trebuie să depună la Autoritatea Rutieră Română un set de documente care cuprinde:

・O cerere pentru eliberarea atestatului ADR;

・O copie după actul de identitate;

・O copie după permisul de conducere;

・Chitanța obținută în urma achitării în contul ARR a taxei de examinare la un oficiu poștal;

・Fotografii tip buletin cu măsuri de 25 x 32 mm.

Atestatul ADR se primește în termen de 30 de zile după depunerea actelor de mai sus și pentru eliberare este necesară semnătura aplicantului.

 

De ce este recomandat atestatul ADR șoferilor de vehicule rutiere de transport marfă?

Atestatul ADR nu este obligatoriu șoferilor care transportă marfă atâta timp cât aceasta nu este compusă din bunuri încadrate într-una din clasele ADR. Dar de-a lungul carierei ți se poate cere să transporți și mărfuri, aparent banale, dar care pentru proprietățile lor chimice sunt considerate un risc pentru om sau mediul înconjurător, ca de exemplu adezivi, vopseluri sau chiar soluție de spălat parbrizul. În această situație, în lipsa atestatului ADR, transportul este imposibil de efectuat. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *