TRANSPORT RUTIER MARFA PALETIZATA
TRANSPORT AERIAN
Temperatura controlata
Detalii transport frigorific
Marfuri periculoase
Detalii transport ADR
Marfuri agabaritice
Detalii transport agabaritic
Camion cu utilaj de descarcare
Detalii transport cu macara
Conform legislației în vigoare, pe teritorului Uniunii Europene, șoferii de vehicule de transport marfă care au sau nu remorcă sau semiremorcă și o masă autorizată maximă de peste 3.5 tone și șoferii de vehicule de transport persoane prevăzute cu mai mult de nouă locuri sunt obligați să respecte timpi de odihnă și condus pentru prevenirea și scăderea riscului accidentelor de circulație. Nerespectarea acestor timp atrage cu sine contravenții.
Prin timp de condus se înțelege perioada în care șoferul poate să conducă propriu-zis fără întreruperi un vehicul de transport fără a exista pericolul de a provoca accidente din cauza oboselii fizice. Pe parcursul unei zile, timpul de condus al unui șofer nu trebuie să depășească o durată de 9 ore cu o pauză de minimum 45 de minute după 4 ore și jumătate de condus.
În funcție de necesități, în loc de 45 de minute de pauză, șoferul poate lua două pauze din care una să aibă 30 de minute și una doar 15. De fiecare dată când se cumulează 45 de minute de pauză, șoferului îi este permis să conducă continuu 4 ore și jumătate. Pauzele pot fi înlocuite și cu perioade de odihnă.
De două ori într-o săptâmână de lucru, șoferului îi este permis să conducă timp de 10 ore, luând pauze de câte 45 de minute la fiecare interval de 4 ore și jumătate de condus și conducând încă o oră la sfârșitul ultimei pauze.
La finalul zilei de lucru, un șofer de vehicul de transport este obligat să facă repaus minimum 11 ore pe care le poate petrece în interiorul vehiculului doar dacă acesta este oprit și are în dotare o cabină de dormit.
Într-o săptămână, un șofer de vehicul de transport, nu are voie să depășească 56 de ore de condus. În plus, în cazul în care lucrează două săptămâni consecutive, timpul de condus cumulat al celor două săptămâni nu are voie să depășească durata de 90 de ore.
După o săptămână de muncă, șoferul are obligația să ia o perioadă de repaus total de 45 de ore neîntrerupte. În cazuri excepționale, această perioadă se poate reduce la 24 de ore, o dată la două săptămâni, cu condiția ca șoferul să compeseze orele pierdute în săptămâna următoare. Cu alte cuvinte, dacă ne gândim la timpul de condus în care unui șofer îi este permis să lucreze ca la o perioadă ciclică de trei săptămâni, acesta poate lua repaus în mod egal câte 45 de ore continuu în fiecare săptămână, sau poate opta pentru varianta: 45 de ore în prima săptămână, 24 de ore în cea de-a doua și 66 de ore în cea de-a treia.