fbpx

Cum funcționează un tahograf digital?

Cum funcționează un tahograf digital?

Cum funcționează un tahograf digital?

Tahografele digitale sunt din ce în ce mai folosite în țările Uniunii Europene datorită legii care nu permite montarea tahografelor analogice pe mașinile înmatriculate prima oară după 1 ianuarie 2007. 

Din punct de vedere al modului de funcționare, tahografele sunt dispozitive care îmbină caracteristicile unui ceas digital cu cele ale unui vitezometru conectat la motor. Tehnologia utilizată le permite acestora să determine în permanență starea de mișcare sau repaus a vehicului unde sunt instalate, precum și durata în care este menținută starea respectivă. 

Măsurătorile făcute de tahograful digital asigură siguranța șoferului, a celor care călătoresc împreună cu el și a celorlalți participanți la trafic prin semnalarea cu privire la timpii de condus și prevenirea accidentelor cauzate de oboseală. Cu ajutorul tahografului digital instalat în mijlocul de transport, autoritățile competente pot verifica în orice moment respectarea de către șofer a timpilor de condus impuși de lege. 

Pentru instalarea și buna funcționare a tahografului digital, dar și pentru controlul și analiza datelor înregistrate, este nevoie de un program special. Mai mult, descărcarea datelor imprimate în memoria tahografului presupune existența unor dispozitive anume, folosite de autorități pentru verificare. Și datele memorate de cardul deținut de șofer pentru utilizarea tahografului pot de asemenea fi citite cu ajutorul tahografului.

 

Legea nu impune înlocuirea tahografelor analogice cu cele digitale pentru vehiculele înmatriculate prima oară înainte de data de 1 ianuarie 2007. În schimb, nu permite montarea tahografelor analogice la vehiculele înmatriculate după această dată. În condițiile în care un tahograf funcționează necorespunzător, înlocuirea acestuia și modelul de dispozitiv care se va folosi se stabilește de Autoritatea Rutieră Română, singurul organ din țara noastră capabil să reglementeze utilizarea tahografelor.

 

Care este modul de funcționare al tahografelor digitale?

 

Tahografele digitale arată ca un aparat radio pentru mașină. Ele sunt dotate cu o serie de butoane cu diferite funcții și două sloturi pentru cardurile șoferilor vehiculului unde sunt montate. De asemenea, sunt prevăzute cu afișaj digital ce permite citirea datelor înregistrate în memorie, dar și imprimantă pentru listarea informației memorate. În funcție de modelul său, fiecare tahograf folosește un anumit tip de hârtie ce trebuie respectat pentru a evita defectarea imprimantei.

 

Cu ajutorul imprimantei, tahografele pot printa o serie de rapoarte în funcție de necesități. Tipul raportului dorit se poate identifica ușor prin citirea mesajului în engleză redat de afișaj și recunoașterea pictogramelor corespunzătoare lui.

 

Print 24 h card: Raport zilnic de activitate care se descarcă din memoria cardului șoferului;

Print 24 h VU: Raport zilnic de activitate care se descarcă din memoria tahografului;

Print event card: Raport de evenimente și abateri de la regulile de conducere care se descarcă din memoria cardului șoferului;

Print VU: Raport de evenimente și abateri de la regulile de conducere care se descarcă din memoria tahografului;

Print tehnical data: Raport de date tehnice;

Print overspeeding: Raport de depășiri de viteză.

 

Pictogramele redate de afișajul tahografului sunt stabilite de Regulamentul CE 1360/2002. Aceste pictograme ajută la citirea și înțelegerea rapoartelor printate. În funcție de modelul dispozitivului, pictogramelor standard li se pot adăuga și alte pictograme.

 

Nu este permisă cu nicio condiție manevrarea tahografului de către șofer pe toată durata în care vehiculul se află în deplasare. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *