TRANSPORT RUTIER MARFA PALETIZATA
TRANSPORT AERIAN
Temperatura controlata
Detalii transport frigorific
Marfuri periculoase
Detalii transport ADR
Marfuri agabaritice
Detalii transport agabaritic
Camion cu utilaj de descarcare
Detalii transport cu macara
Mărfurile periculoase, cunoscute și sub denumirea de mărfuri ADR pentru a putea fi transportate atât intern cât și extern necesită marcare și etichetare conform legislației în vigoare. De asemenea, vehiculele în care acestea sunt încărcate trebuie să prezinte semne vizibile care să arate existența mărfurilor periculoase în interiorul mijlocului de transport.
Etichetele folosite la marcarea mărfurilor ADR au mărimi standard. Ele trebuie să fie de forma unui romb cu latura de 100 mm și să aibă în interior o linie desenată la 5 mm de margine. Ele prezintă un desen în partea de sus care ilustrează tipul de pericol, iar în partea de jos, numărul cu care acesta este clasificat. Ca regulă generală, etichetele se afișează pe un fond contrastant, ca să fie cât mai vizibile.
În cazul coletelor de dimensiuni mici, etichetele pot fi mai mici decât mărimile standard menționate mai sus. Pentru obiectele neambalate, etichetarea se face direct pe produs sau pe dispozitvul de manipulare sau stocare.
În cazul vehiculelor destinate transportului mărfurilor periculoase se folosesc panouri rectangulare portocalii sau plăci-etichetă tot în formă de romb, dar cu latura de 250 mm.
În cazul plăcilor-etichetă, linia din interior se trasează la 12.5 mm de muchie. Ca și etichetele de pe ambalaje, ele prezintă un desen și un număr care definesc pericolul.
Plăcile portocalii sunt confecționate dintr-un material reflectorizant. Ele au o bază de 400 de mm și o înălțime de 300 de mm. În cazul lor, bordura din interior constituie o linie de culoare neagră, groasă, cu lățimea de 15 mm. Plăcile portocalii au înscrise pe față două numere: numărul ONU și clasa pericolului reprezentat de marfa ADR.
Rezistente atât la condițiile meteo cât și la flacără, plăcuțele portocalii folosite pentru semnalizarea conținutului mijlocului de transport nu se desprind de la vânt sau ploaie și nu cad nici în cazul în care sunt ținute 15 minute în foc.
Există și situații în care dimensiunile vehiculului nu permit lipirea plăcilor portocalii de mărimi standard. În acest caz plăcile folosite pot fi mai mici, dar să nu aibă dimensiuni sub 300 mm pentru bază și 120 mm pentru înălțime. Pentru astfel de plăci, bordura neagră trebuie să aibă o lățime de minim 10 mm. Singurul număr care trebuie obligatoriu înscris pe plăcile portocalii de dimensiuni reduse este numărul ONU.
La aplicarea plăcilor portocalii trebuie să se țină cont de suprafața pe care acestea sunt aplicate. Dacă se lipesc pe un panou rabatabil, ele trebui concepute în așa fel încât să nu cadă la deschiderea sau închiderea panoului.
Amplasarea însemnelor de semnalizare, depinde de natura mărfii ADR transportate. De exemplu, pentru un vehicul care transportă mărfuri periculoase din Clasa 1 este necesară existența plăcilor-etichetă pe ambele laturi ale vehiculului și în partea posterioară.
Dacă se transportă obiecte sau substanțe periculoase din Clasa 1 diferite, dar aparținând unor grupe compatibile, aceste grupe nu trebuie în mod special înscrise și pe plăcile-etichetă. Dacă pe de altă parte, mărfurile ADR transportate aparțin unor diviziuni necompatibile, plăcile etichetă trebuie să fie realizate după modelul diviziunii celei mai periculoase. După pericolul pe care îl reprezintă, primul număr fiind pentru marfa cea mai periculoasă și ultimul pentru cea mai puțin periculoasă, plăcile-etichetă pot fi numerotate cu 1.1, 1.5, 1.2, 1.3, 1.6 și 1.4.