fbpx

Condiții pentru desfășurarea transportului de animale vii

Transport animale vii intern si international

Transport animale vii intern si international

Animalele vii sunt unul din tipurile de marfă ce poate reprezenta obiectul activității de transport intern și internațional. Pentru efectuarea acestui tip de transport este nevoie ca atât vehiculele de marfă, cât și șoferii care le conduc să îndeplinească anumite regului. În plus, este obligatoriu ca animalele să fie apte de călătorie astfel încât să nu reprezinte un pericol pentru ele însele și cele din jur.

Ce dotări trebuie să prezinte un vehicul destinat transportului de animale vii?

 

Orice mijloc de transport folosit în scopul transportului animalelor vii în scop comercial trebuie să fie îndeajuns de încăpător așa încât animalele să poată sta în poziție naturală pe tot parcursul traseului. În plus, containerele sau alte forme de compartimentare a spațiului din interior trebuie să asigure siguranța animalelor, evitându-se riscul de accidentare, șoc, rănire sau suferință.

 

Calitatea și cantitatea aerului sunt de asemenea două puncte cheie pe care un transportator de animale vii trebuie să le ia în considerație. Sistemul de aerisire trebuie gândit în așa fel încât să asigure aerul necesar animalelor transportate în funcție de specia lor, mai ales în cazul vehiculelor de tip dubă, care nu permit trecerea aerului. De asemenea, este necesară verificarea caroseriei vehiculului astfel încât aceasta să protejeze animalele de fenomenele meteorologice pentru ca acestea să nu le afecteze.

 

Atât vehiculele, cât și containerele trebuie construite astfel încât să nu dea voie animalelor să scape în interiorul mijlocului de transport sau pe carosabil. Planșeul mijlocului de transport trebuie să fie confortabil pentru animalele transportate și să nu constituie pentru acestea un factor de extenuare sau disconfort. Trebuie evitată cu orice preț și scurgerea de urină și fecale pe carosabil.

 

Hrănirea animalelor pe parcursul traseului este absolut esențială, iar mijlocul de transport trebuie să fie proiectat în așa mod încât să permită acest lucru. 

 

Prezența animalelor vii în interiorul unui container trebuie marcată cu un însemn vizibil în partea superioară a acestuia. 

 

Pentru a nu expune animalele la riscul de infecție, atât vehicului, cât și containerele din interior trebuie dezinfectate periodic.

 

Ce calificare trebuie să aibă un șofer care transportă animale vii?

 

Conducătorul auto care operează un vehicul destinat transportului animalelor vii, cât și însoțitorul transportului trebuie să aibă un certificat de competență profesională. Acest certificat se obține în urma unor cursuri de formare la sfârșitul cărora se organizează un examen scris, de tip grilă. 

 

Dacă distanța pe care animalele trebuie să o parcurgă în mijlocul de transport în scop economic este mai mare de 65 de kilometri, certificatul de competență profesională este obligatoriu. Acest certificat are o valabilitate de cinci ani și se tipărește în limba română și engleză, pentru a putea fi folosit și în transportul internațional. Autenticitatea lui se dovedește prin existența pe ultima pagină a ștampilei Direcției Genarale Sanitare Veterinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *