TRANSPORT RUTIER MARFA PALETIZATA
TRANSPORT AERIAN
Temperatura controlata
Detalii transport frigorific
Marfuri periculoase
Detalii transport ADR
Marfuri agabaritice
Detalii transport agabaritic
Camion cu utilaj de descarcare
Detalii transport cu macara
În Uniunea Europeană, România este unul din cei mai mari producători de mere, prune și cireșe și are o suprafață impresionantă de terenuri cultivate cu roșii și cartofi. Aceste fructe și legume sunt produse atât pentru consum intern, dar și ca obiect al exporturilor în țările vecine sau alte state din Europa. Pentru păstrarea unui grad înalt al calității mărfii, transportul fructelor și legumelor național și internațional trebuie să se desfășoare în condiții de manipulare, temperatură și umiditate atent controlate.
Transportul fructelor și legumelor în țară și în străinătate se efectuează în stare proaspătă, motiv pentru care aceste bunuri reprezintă un tip de marfă cu un grad înalt de perisabilitate. Textura și duritatea fructelor și legumelor îngrădește posibilitățile de încărcare și descărcare, iar temperatura neadecvată din interiorul vehiculului de transport poate duce la accelerarea procesului de coacere și implicit la degradare ireversibilă.
Transportul celor mai multe tipuri de fructe și legume trebuie efectuat în vehicule prevăzute cu sisteme de răcire. Chiar și după cules, fructele și legumele sunt o marfă “vie” care consumă oxigen prin procesul de respirație și pierd apă prin procesul de transpirație.
Pentru a elimina căldura produsă prin respirație, aerul din interiorul mijlocului de transport trebuie să circule. De asemenea, odată cu recoltarea, fructele și legumele pierd contactul cu sursa de apă și pentru a nu se veșteji, trebuie transportate în vehicule care să nu permită pierderea apei în cantități excesive și cu un grad de umiditate adecvat.
Chiar și în mijloacele de transport dotate cu sisteme de răcire, trebuie ținut cont de faptul că o temperatură prea joasă poate determina înghețul sucurilor din componența fructelor și legumelor depreciindu-le proprietățile. În funcție de produs, sucurile din interior pot avea un punct de îngheț mai mic de 0 grade, datorită substanțelor pe care le conțin. Contrar fructelor exotice care sub nicio formă nu trebuie să se apropie de punctul de îngheț deoarece își modifică textura și gustul, fructele din zonele temperate trebuie transportate la temperaturi mici.
Schimbările de presiune a aerului din interiorul vehiculului pot și ele afecta calitatea fructelor și legumelor și de aceea este necesar ca aceasta să rămână constantă și aceeași în toată remorca, pe toată durata transportului.
Un alt impediment care îngreunează transportul de fructe și legume este eliminarea în aer de gaze precum dioxidul de carbon și etilena prin procesul de respirație. Aceste gaze dau fructelor și legumelor un miros neplăcut și pentru a evita deprecierea, aerul din remorcă trebuie împrospătat periodic. În plus, nu pot fi transportate la un loc decât fructe sau legume compatibile pentru a nu împrumuta mirosuri nespecifice.
Transportul legumelor și fructelor se efectuează exclusiv cu mijloace autorizate. Încărcarea poate fi realizată în vrac, manual sau mecanizat, pe paleți sau fără, cu platforme-ascensor sau cu ajutorul încărcătoarelor cu furcă. Pentru a se evita ciocnirea, strivirea sau împrăștierea mărfii în timpul transportului, containerele de legume și fructe trebuie fixate cu dispozitive din lemn sau aluminiu, plase sau curele. Unele fructe se pot împacheta în filtre celulare confecționate din carton, hârtie sau fibre.