fbpx

Transportul substanțelor periculoase pentru mediu

Transportul substanțelor periculoase pentru mediu

Transportul substanțelor periculoase pentru mediu

Inițial, motivul principal care a dus la producerea și utilizarea substanțelor periculoase pentru mediul înconjurător a fost rezolvarea unor probleme a căror soluție nu s-a descoperit încă în natură. Ceea ce nu s-a luat în calcul însă, a fost impactul negativ al acestor substanțe asupra oamenilor și mediului. 

În ziua de azi, faptul că o serie largă de substanțe chimice sintetice sunt cauza multor boli și duc la exticția a numeroase specii de plante și animale, nu mai este un secret. Cu toate acestea, multe din aceste substanțe sunt indispensabile industriei producătoare și folosirea lor nu poate fi încă interzisă prin lege. Dar acest lucru nu înseamă că producția, utilizarea și transportul substanțelor periculoase pentru mediu sunt neglijate și dimpotrivă, se supun unor legi stricte.

În vederea asigurării unui trai confortabil atât generației din prezent, cât și generațiilor ce vor urma, Uniunea Europeană încurajează utilizarea substanțelor mai puțin periculoase în detrimentul celor cu efecte grave asupra mediului și impune reguli severe expeditorului și transportatorului de substanțe periculoase pentru mediu.

Obligațiile expeditorului de mărfuri periculoase pentru mediu

Cel care expediază mărfuri cu risc pentru mediul încojurător, înainte de expediție, are obligația de a ambala marfa în ambalaje certificate. Aceste ambalaje trebuie să fie confecționate astfel încât să împiedice orice urmă de scurgere și să faciliteze acțiunile de manipulare, transport și depozitare. De asemenea, ele nu trebuie să reacționeze chimic cu substanțele din interiorul lor și să nu reprezinte un pericol pentru cel care le manipulează. 

În cazul ambalajelor resigilabile, ele trebuie concepute astfel încât să nu permită pierderi ale conținutului la deschidere și închidere. Ca și vehiculele de transport în care sunt încărcate, ambalajele substanțelor periculoase pentru mediu trebuie să fie etichetate cu simboluri de atenționare în conformitate cu Acordul European ce reglementează transportul internațional de mărfuri periculoase.

Expeditorul are obligația și de a procura transportatorului fișa de siguranță în care se fie menționate substanțele periculoase ce compun marfa și riscurile pe care acestea le reprezintă. Explicațiile trebuie scrise în limba oficială a țării de origine a mărfii, în limba transportatorului, în limbile țărilor de tranzit și în limba țării de destinație. În cazul în care într-o țară există mai multe limbi oficiale, autoritatea competentă va specifica limba sau limbile în care trebuie tradusă fișa de siguranță.

Obligațiile transportatorului de mărfuri periculoase pentru mediu

Un transportator de mărfuri periculoase pentru mediu are obligații suplimentare față de un tranpsportator de mărfuri generale. De la punctul de încărcare și până la cel de descărcare de el depind condiția mărfii transportate, cât și sguranța mediului și a celor din jur. Înainte de toate, el are obligația de a înțelege și respecta explicațiile specificate în fișa de siguranță. 

În cazul substanțelor periculoase pentru mediu, cisternele sau alte mijloace de transport utilizate, trebuie să aibă aplicat marcajul “substanță periculoasă pentru mediu” constând într-un romb pe care este desenat un copac desfrunzit și un pește mort.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *