fbpx

Transportul de cereale, fructe oleaginoase și semințe

Transportul intern și internațional de cereale, fructe oleaginoase și semințe

Transportul intern și internațional de cereale, fructe oleaginoase și semințe

Transportul intern și internațional de cereale, fructe oleaginoase și semințe

 

Conform datelor oficiale ale Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Generale și Mediului, țara noastră a ocupat anul trecut primul loc în Uniunea Europeană la producția de cereale, nuci și semințe de floarea soarelui. Din acest motiv, companiile care au ca obiect de activitate producția acestor mărfuri alimentare, pentru dezvoltarea afacerilor lor au început să depindă din ce în ce mai mult de parteneri capabili și temeinic pregătiți în realizarea transportului intern și internațional de cereale, fructe oleaginoase și semințe. Iată ce presupune acest tip de transport.

 

Cum se efectuează transportul intern și internațional de cereale, fructe oleaginoase și semințe?

 

Atât cerealele precum grâul, porumbul, orzul, ovăzul și orezul cât și fructele oleaginoase în categoria cărora sunt incluse nucile și alunele, dar și semințele de floarea soarelui sau dovleac sunt considerate mărfuri alimentare, solide ce pot fi transportate neambalate, în vrac. De asemenea, pentru o eficiență maximă, transportul trebuie efectuat în mijloace de transport de tipul benelor cu prelată care permit încărcarea unui volum mare de marfă și bascularea acesteia.

 

Un alt aspect important la acest tip de transport este sanitarizarea vehiculului. Mai ales în cazul cerealelor, marfa se poate deprecia din cauza dăunătorilor, dar și prin acțiunea negativă a fenomenelor meteorologice.

 

Legislația României impune ca la transportul cerealelor, fructelor cu coajă tare și semințelor pe drumuri publice, să existe un aviz de însoțire a mărfii. Pentru transportul de la locul de recolatare și până la cel de depozitare sau procesare, transportatorul nu trebuie neapărat să aibă asupra sa un tichet de cântar, atâta timp cât marfa este însoțită de o copie a contractului dintre producător și procesator. 

 

Marfa mai poate fi transportată în absența tichetului de cântar când ruta parcursă nu depășește 70 de km de la locul de încărcare și până la punctul de comercializare sau depozitare. Pe orice rută care depășește această distanță, transportatorul trebuie să aibă asupra sa avizul de însoțire a mărfii împreună cu tichetul de cântar. În caz contrar, atât el cât și producătorul riscă sancțiuni constând în amenzi și suspendarea activităților pe termen determinat.

 

Pentru transport intern și internațional de cereale, fructe oleaginoase și semințe este recomandat să apelezi întotdeauna la transportatori certificați. Atât pentru păstrarea la cele mai înalte standarde a calității mărfii cât și pentru evitarea oricăror conflicte cu legea, înregistrează-ți marfa pe platforma BidTrans și beneficiază de servicii de transport la prețuri corecte, în conformitate cu legislația impusă acestui tip de transport.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *