fbpx

Transportul de lichide în România și în Europa

Transportul intern și internațional de lichide

Transportul intern și internațional de lichide

Pentru mărfurile în stare lichidă, transportul pe rute interne și internaționale se realizează în cisterne sau tancuri concepute special pentru acest tip de transport. Mărfurile lichide pot fi de două feluri: mărfuri alimentare precum uleiul sau laptele și mărfuri non-alimentare precum benzina, motorina, păcura, bitiumul și multe alte produse considerate și mărfuri ADR din cauza riscului pe care îl reprezintă pentru mediu și om.

Pentru a păstra calitatea și proprietățile mărfii în condiții optime, de la punctul de încărcare și până la punctul de descărcare, fiecare cisternă este construită astfel încât să asigure nevoile mărfii transportate. De asemenea, vehiculele folosite pentru acest tip de transport sunt prevăzute cu dotări și echipamente speciale.

・Transport mărfuri lichide alimentare

Pentru lapte, de exemplu, se folosesc cisterne sau autocisterne din oțel inoxidabil, cu pereți dubli. Pentru păstrarea temperaturii la un nivel constant, cisternele prezintă o izolație termică din spumă poliuretanică. În plus, cele mai multe din ele au un sistem de spălare semi-automat. Poziția pompei de evacuare a laptelui diferă în funcție de cerințele clientului și poate fi în spatele sau într-una din părțile laterale ale vehiculului.

Tot pentru transportul laptelui mai pot fi folosite și tancuri de răcire. Ele se pot monta în poziție orizontală sau verticală și dispun de agitatoare din inox și pulverizatoare rotative, care ajută la manipularea mărfii și sanitarizarea mijlocului de transport.

・Transport mărfuri lichide non-alimentare

Transportul combustibililor lichizi se efectuează tot cu ajutorul cisternelor sau tancurilor. Când combustibilii transportați au scop comercial și sunt transportați ca marfă din punctul A în punctul B, transportul se supune legislației care reglementează transportul de mărfuri periculoase de clasa 3: lichide inflamabile.

Pe de altă parte, când un vehicul de transport marfă are în interiorul rezervoarelor sale combustibili lichizi destinați propulsiei sau bunei funcționări ale unei componente ale sale, transportul acestor combustibili nu face obiectul legii transportului de mărfuri periculoase. Cu toate acestea, volumul total pe care un vehicul are posibilitatea de a-l transporta legal, fără a respecta normele impuse transportului ADR, este de 1500 de litri pe unitate de transport și 500 de litri pentru un rezervor cărat într-o remorcă atașată vehiculului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *