fbpx

Transport intern și internațional de lapte

Transport intern și internațional de lapte

Transport intern și internațional de lapte

Pe piața europeană, România este un important exportator de lapte. Din totalul cantității produse anual, un procent de 80% este destinat exporturilor în diferite țări din Uniunea Europeană. În județul Ialomița de exemplu, există la ora actuală și cel mai mare grajd din uniune, iar ferma acestuia, dotată cu tehnologie de vârf, are o suprafață impresionantă de 10.000 de metri pătrați. Laptele produs în România este un aliment apreciat la nivel internațional, iar acest lucru se datorează și legislației românești și a Uniunii Europene care impune reguli stricte la capitolul transport intern și internațional de lapte și produse din lapte în vederea comercializării exclusive a bunurilor de cea mai înaltă calitate.

 

Norme sanitare impuse transportatorilor de lapte

 

Autoritatea națională sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor este organul ce reglementează condițiile privind transportul, depozitarea, comercializarea și controlul produselor lactate. 

 

Pentru ca transportul intern și internațional de lapte să fie efectuat conform legii în vigoare, acesta trebuie să se desfășoare astfel încât calitatea laptelui să nu aibă de suferit din cauza mediului exterior sau a temperaturii. Laptele și produsele adiacente sunt bunuri perisabile care se depreciază ușor din cauza prafului, insectelor, rozătoarelor sau diferitelor tipuri de impurități. De aceea, este necesară respectarea următoarelor indicații:

 

– Pentru menținerea igienei pe tot parcursul transportului, laptele trebuie transportat în ambalaje curate care să elimine riscul contaminării. Brânzeturile necesită ambalaje care să nu promoveze procesul de maturare, iar untul trebuie transportat în hârtie care să nu absoarbă grăsimea;

 

– Vehiculele cu care se desfășoară activitatea de transport lapte trebuie să aibă pe foaia de parcurs sau pe un alt document o dovadă care să certifice dezinfectarea vehiculului și o ștampila specială cu inscripția DEZINFECTAT;

 

– Șoferii automobilelor în care se transportă lapte sunt direct răspunzători pentru încărcarea bunurilor corespunzător normelor în vigoare, gradul de igienă al vehiculului și prezența documentelor specifice acestui tip de transport;

 

– În funcție de starea lui: proaspăt sau tratat termic, laptele trebuie transportat la temperaturi care să nu-i deprecieze calitățile. Aceste temperaturi se stabilesc de către producător și în mod obligatoriu se specifică pe eticheta de pe ambalajul produsului.

 

Specificațiile vehiculelor cu care se efectuează transportul de lapte

 

De la fermele și fabricile de producție unde se încarcă și până la punctul de desfacere, laptele trebuie transportat în cisterne, bazine sau tancuri special concepute pentru acest tip de transport. Acestea sunt dotate cu sisteme moderne de răcire și sanitarizare pe care alte tipuri de vehicule nu le prezintă. De asemenea, spre deosebire de alte vehicule de transport, mașinile și recipientele cu care se transportă laptele sunt izolate termic.

 

Chiar dacă dimensiunile variază de la vehicul la vehicul și în funcție de echipament, recipientele în care se transportă laptele sunt fabricate din oțel inoxidabil, metal cunoscut și sub numele generic de inox. Oțelul inoxidabil nu ruginește și are un grad de rezistență la coroziune înalt, motiv pentru care nu influențează gustul, mirosul sau culoarea laptelui.

 

Ca fermier sau patron de fabrică producătoare de lapte, găsirea partenerilor de transport cu vehicule performante, acte în regulă și asigurări valabile ese o condiție vitală pentru succesul afacerii. De aceea, pentru servicii de transport în conformitate cu legislația în vigoare și la standarde ridicate de calitate, îți recomandăm înscrierea în platforma BidTrans unde vei descoperi partenerii de care ai nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *