fbpx

Transportul rutier de deșeuri și gunoaie

Transportul rutier de deșeuri și gunoaie

Transportul rutier de deșeuri și gunoaie

Transportul rutier de deșeuri și gunoaie pe drumuri publice presupune autovehicule special concepute astfel încât să poată acomoda un volum cât mai mare de deșeuri. Acest tip de transport se desfășoară pe distanța dintre punctul de colectare al deșeurilor și gunoaielor și instalațiile de reciclare sau eliminare. 

În transportul rutier de deșeuri și gunoaie se utilizează camioane dotate cu sisteme de colectare directă a deșeurilor sau vehicule rutiere cu containere mari ca volum, gata încărcate. Pentru acest tip de transport, vehiculul rutier se alege în funcție de volumul total de deșeuri care reprezintă obiectul transportului, distanța pe care acestea trebuie să o parcurcă, sistemul de recipiente în care se colectează și transportă deșeurile, interdicțiile sau limitările impuse pe ruta ce urmează a fi parcursă.

Transportul de deșeuri și gunoaie nu poate fi efectuat decât de operatori economici ce dețin o autorizație de mediu valabilă. Aceasta se obține conform legislației în vigoare și atestă deținătorul cu privire la diferite activități precum: colectarea, stocarea temporară, tratarea, reutilizarea sau eliminarea deșeurilor. 

 

Documentul de transport specific transportului de deșeuri nepericuloase

Dacă ne referim exclusiv la deșeuri care nu prezintă un pericol pentru om sau mediu, indiferent de volumul și greutatea acestora, ele pot fi transportate doar pe baza unui formular special. Acesta se numește formular de încărcare-descărcare deșeuri nepericuloase și se prescurtează FIDDNP. Acest document conține informații precum:

・datele de identificare ale transportatorului;

・numărul licenței de transport pentru mărfuri nepericuloase;

・data calendaristică la care expiră valabilitatea licenței de transport;

・datele de încărcare și descărcare a deșeurilor și gunoaielor transportate;

・categoria în care se clasifică deșeurile transportate;

・scopul pentru care se transportă deșeurile în cauză;

・numărul autorizației de mediu;

・data calendaristică la care expiră valabilitatea autorizației de mediu;

・cantitatea în tone sau kilograme a deșeurilor transportate;

・codul deșeurilor care se preia din fișa de dosar a expeditorului;

・descrierea deșeurilor;

・date privind punctul de colectare a deșeurilor;

・semnături.

Acest formular trebuie completat în trei exemplare care se împart între expeditorul deșeurilor denumit și generator sau detonator, transportator și destinatarul denumit și colector sau valorificator care poate avea funcția de colectare, stocare pentru o perioadă limitată de timp, tratare, reutilizare sau eliminare. Toate transporturile de deșeuri și gunoaie trebuie să fie însoțite de FIDDNP pe care fiecare din cele trei entități de mai sus are obligația să-l prezinte la cerere unui organ de control.

Pentru a putea fi citit de orice persoană fără a lăsa loc de intrepretări, FIDDNP se completează doar cu litere de tipar și un instrument de scris cu cerneală permanentă care să nu permită modificarea sau corectarea informațiilor înregistrate. De asemenea, în locul unde sunt necesare semnături acestea trebuie scrise cu cerneală albastră pentru a da originalitate documentului.

Orice completare neglijentă sau greșită a informațiilor din FIDDNP prezintă un rsic de contravenție în eventualitatea unui control din partea autoritățiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *