fbpx

Cum sa te protejezi impotriva fraudei

In ultimul timp hotii au devenit tot mai ingeniosi, pe de o parte unii transportatori au invatat trucuri noi, dar nici o unii asa zisi beneficiari nu au stat degeaba. In aceasta era digitala auzim tot mai des de furt de identitate, furturi de marfa fie faptuite de soferii de camion, fie de catre pretinse firme de transport. La fel de bine auzim de case de expeditii ce dispar in maxim 45 de zile de pe piata dupa ce pacalesc atat beneficiari furandu-le marfa, cat si firme de transport credule ce nu-si mai vad facturile platite niciodata. In continuare o sa incercam sa va explicam anumite metode de furt si cum ar putea fi ele combatute.

FURTUL DE IDENTITATE

Acesta este probabil cel mai subtil mod de a fura o marfa  sau de a tepui un transportator, si aici o sa dam un exemplu usor de inteles.

Pasul 1, hotul, in prima faza, cauta o firma curata, o firma buna cu credit bun, fara incidente de plata, fara probleme. In numele acestei firme o sa plaseze comenzi de transport. Sa zicem ca a gasit firma Cuie si suruburi SRL. Acesta o sa-si faca o adresa de email cuiesisuruburi@gmail.com (yahoo sau altele) si o sa foloseasca un numar de telefon mobil, cel mai probabil cartela.

Pasul 2, este acela de a gasi un transportator credul. Din pacate, majoritatea proprietarilor de firme de transport nu stiu cum sa se fereasca de aceste metode, sau chiar daca o fac, sunt angajatii lor care nu sunt in stare sa verifice asa cum trebuie un potential client.

Pasul 3, incarcarea marfii. Acum tot ce are de facut este sa trimita o comanda de transport cu o stampila falsa de pe adresa de gmail din exemplul de mai sus, chiar daca dispecerul a verificat foarte bine firma… nu are ce sa gaseasca. Firma clonata fiind una curata, si cu istoric bun.

Cum sa te feresti de acest tip de furt de identitate?

Cea mai simpla si sfanta metoda  este sa cauti tu pe Google site-ul firmei care-ti plaseaza comanda, este imposibil sa  nu o gasesti, fie in pagini aurii, lista firme si alte surse similare. Apeleaza intotdeauna numerele de pe site-ul lor, nu numarul de pe care ai fost sunat.

O alta varianta si cea mai sigura este sa contactezi inapoi orice client pe un NUMAR DE TELEFON FIX! Atentie, daca foloseste scuze precum nu am numar de fix… este o cel mai probabil o minciuna, majoritatea fabricilor, importatorilor sau exportatorilor au numere de telefon fix… daca nu are,  acesta este un semn ca ar trebui sa verifici mai in detaliu acest client.

Nu uita, daca ai orice dubiu intemeiat renunta la cursa, mai bine stai degeaba decat sa muncesti degeaba. Pe BidTrans nu ai cum sa nu fi platit pentru ca toti beneficiarii de marfa sunt obligati sa plateasca  in avans cursele, nu se accepta plati la termen.

1 Comment

  1. Illes Gyula spune:

    Informatii foarte utile…multumim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *