fbpx

Asigurarea CMR și necesitatea acesteia în transportul de mărfuri

Transport marfa cu asigurare CMR si Cargo

Transport marfa cu asigurare CMR si Cargo

Mulți consideră că polița de asigurare Cargo și polița de asigurare CMR sunt de fapt unul și același lucru. În realitate însă, deși ambele acoperă riscuri similare în cazul unui transport intern sau internațional, se adresează unor beneficiari diferiți.

Polița CARGO se întocmește de către proprietarul mărfurilor transportate despăgubindu-l în cazul în care acestea suferă deteriorări în timpul transportului. Polița CMR pe de altă parte este o asigurare destinată transportatorului în calitate de cărăuș asigurându-l împotriva pagubelor aduse mărfurilor transportate. 

Valabilitatea asigurării CMR și riscurile acoperite

Valabilitatea poliței CMR este variabilă. Ea se încheie pe o perioadă cuprinsă între una și douăsprezece luni și acoperă riscurile la care marfa este expunsă din momentul în care transportatorul o primește de la proprietar și până când o predă destinatarului. Polița CMR acoperă următoarele incidente:

・pierderea totală sau parțială a mărfii, sau deteriorarea bunurilor transportate;

・nerespectarea termenului de livrare stabilit, din anumite cauze specificate în poliță.

O situație mai specială este furtul. În momentul încheierii poliței, compania de asigurări trebuie să specifice într-o clauză suplimentară dacă despăgubește pagubele cauzate de furt în totalitate, parțial, sau doar dacă acesta are loc prin efracție.

Riscuri pe care asigurarea CMR nu le acoperă

Există și o serie de situații în care nu poți folosi polița CMR în calitate de transportator. De exemplu, atunci când marfa transportată suferă avarii din cauza expeditorului sau destinatarului, sau înainte de încărcare ori după descărcare. Când transporți animale vii, când rozătoarele sau insectele produc pagube bunurilor, sau în situații de forță majoră.

Asiguratorul nu oferă despăgubiri nici în cazul în care se descoperă că transportatorul a cauzat pagube în mod intenționat. Ba mai mult, în astfel de cazuri cărăușul este obligat să dea socoteală pentru faptele sale.

Limitele maxime acoperite de polița CMR se stabilesc de comun acord între asigurator și beneficiar.

Cauți transportatori cu asigurări CMR valabile?

La BidTrans nu ne mulțumim doar cu copia certificatului de înregistrare a transportatorilor noștri afiliați. Aici verificăm cu rigurozitate valabilitatea asigurărilor transportatorilor noștri, inclusiv a poliței CMR. 

Dacă vrei să trimiți marfă oriunde în România sau Uniunea Europeană, înregistrează-te în platformă, iar noi îți căutăm transportatori cu asigurare CMR pe măsura cererii tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *