fbpx

Ce este avizul de însoțire a mărfii și cum se întocmește acest document?

Ce este avizul de însoțire a mărfii și cum se întocmește acest document?

Ce este avizul de însoțire a mărfii și cum se întocmește acest document?

În transportul național și internațional avizul de însoțire a mărfii este un document financiar-contabil care însoțește bunurile transportate de la expeditor, din punctul de încărcare și până la destinatar, în punctul de descărcare. El are o formă fixă și se întocmește conform prevederilor legale hotărâte prin O.M.E.F. nr. 3512/2008 și O.M.F.P. nr. 2226/2006. 

Funcția principală a avizului de însoțire a mărfii este aceea de document ce stă la baza întocmirii facturii fiscale emisă de un furnizor. Există situații în care furnizorul nu poate emite pe loc factura fiscală pentru bunurile sale și atunci are posibilitatea să-și trimită marfa către cumpărător doar cu ajutorul acestui aviz. 

Chiar dacă produsele trimise de el sunt însoțite de avizul de însoțire a mărfii, furnizorul are obligația să întocmească factura fiscală cel târziu la data de 15 a lunii următoare după întocmirea avizului. De asemenea, în momentul întocmirii facturii fiscale, furnizorul poate lua în considerație unul sau mai multe avize emise în aceeași lună calendaristică.

Pe de altă parte, în cazul în care se transportă bunuri de la unitatea de producție la cea de desfacere în cadrul aceleiași companii, acest aviz are rolul de document de însoțire a mărfii.

În activitatea de marketing avizul de însoțire a mărfii în cazul mostrelor și materialelor de publicitate are rol de document folosit pentru descărcarea din gestiune. Produsele gratuite se cedează din gestiune însoțite de un aviz pe care se menționează în clar fără factură.

În funcție de caz, avizul de însoțire a mărfii poate fi considerat și un document de primire în gestiune a mărfii.

 

Cum se întocmește corect un aviz de însoțire a mărfii?

Pentru a întocmi un aviz de însoțire a mărfii conform legislației în vigoare, acesta trebuie să cuprindă următoarele elemente:

・seria și numărul cu care s-a înregistrat avizul;

・data la care a fost emis;

・datele furnizorului de bunuri pentru identificarea fiscală: denumirea companiei, adresa și codul unic de identificare;

・datele cumpărătorului: denumirea companiei, adresa și codul unic de identificare fiscală;

・datele delegatului expediției: seria și numărul cărții sale de identitate, numărul mijlocului de transport în care sunt încărcate bunurile și ora la care s-a efectuat expediția;

・date legate de bunurile trimise: o descriere sumară, cantitatea lor și prețul acestora;

・data de primire în gestiune și semnătura celui care a luat în primire produsele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *