fbpx

Clasificarea tipurilor de marfă

Tipuri de marfa de transportat

Tipuri de marfa de transportat

Termenul marfă definești o gamă largă de bunuri și produse realizate ca rezultat al muncii și care au ca scop schimbul pe piață prin intermediul activităților de vânzare și cumpărare. Pentru a-și atinge obiectivull pentru care a fost realizată, marfa se transportă în diferite puncte cu ajutorul vehiculelor special concepute pentru activitatea de transport marfă intern și internațional.

 

În funcție de proprietățile lor, mărfurile se împart în categorii după cum urmează:

 

  1. Mărfuri generale

 

Categoria mărfuri generale exclude acele tipuri de marfă care pot fi transportate doar cu mijloace de transport speciale. Mărfurile generale pot fi transportate în regim de camion complet (FTL) sau grupaj (LTL).

 

  1. Mărfuri alimentare

 

Mărfurile alimentare sunt considerate mărfuri cu grad mare de perisabilitate. Din acest motiv, ele necesită condiții speciale de transport în vehicule frigorifice prevăzute cu sisteme de control ale temperaturii din interior. În funcție de nevoile mărfii, transportul frigorific este de două feluri:

 

・Transport frigorific cu congelare

 

Transportul frigorific cu congelare se utilizează pentru transportul cărnii sau peștelui cogelat la temperaturi cuprinse între -18 și -20°C.

 

・Transport frigorific cu refrigerare

 

Alimentele proaspete, necongelate, ca de exemplu fructele, legumele, produsele lactate, peștele și carnea proaspătă nu necesită congelare și se transportă în camioane speciale care nu îngheață, ci doar răcesc alimentele până la o anumită temperatură.

 

  1. Mărfuri periculoase

 

Mărfurile periculoase pot fi de mai multe feluri. De la substanțe sau lichide inflamabile și până la substanțe infecțioase sau corozive, orice tip de marfă care poate produce daune omului sau mediului înconjurător se consideră marfă periculoasă, iar transportul ei se supune unei legislații specifice.

 

  1. Mărfuri agabaritice

 

Orice tip de marfă care nu încape într-un camion de tip MEGA, este considerată marfă agabaritică. În această clasă de mărfuri se încadrează utilajele, vehiculele grele, echipamentele navale, rezervoarele, stațiile de asfaltare etc. Pentru fiecare din aceste mărfuri agabaritice este nevoie de o planificare detaliată a traseului și studiu în prealabil.

 

  1. Animale vii

 

Porcinele, bovinele, ovinele sau păsările sunt doar câteva din animalele ce pot constitui obiectul transportului. Vehiculele de transport, precum și dotările lor trebuie să satisfacă nevoile fiecărei specii în parte, astfel încât pe durata activității, animalele transportate să nu sufere leziuni și să fie în permanență în siguranță. De asemenea, spațiul din interiorul mijlocului de transport trebuie să fie îndeajuns de încăpător încât să permită animalelor să stea în poziție naturală.

 

  1. Lemn și cherestea

 

Pentru transportul lemnului de mobilă și cherestea este necesară precizarea cu exactitate a volumului și greutății ce urmează a fi încărcată în mijlocul de transport. Greutatea lemnului neprelucrat diferă mult în funcție de esența sa. Mobila pe de altă parte, este ușoară dar voluminoasă.

 

Ai marfă de transportat? La BidTrans găsești servicii de transport întotdeauna la prețul corect, un preț competitiv față de cel al caselor de expediții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *