fbpx

Cum poți deveni șofer de transport marfă?

Cum poți deveni șofer de transport marfă?

Cum poți deveni șofer de transport marfă?

Transportul rutier intern și internațional de marfă este o meserie care se potrivește doar celor cu adevărat pasionați de șofat. Pentru a deveni un șofer profesionist și a-ți construi o carieră solidă trebuie să conștientizezi încă de la început faptul că examenele pe care trebuie să le promoveze un șofer de transport marfă sunt mult superioare ca dificultate examenului de condus pentru vehicule din categoriile A și B. 

Înainte de susținerea examenului pentru obținerea atestatului profesional de transport marfă șoferii sunt obligați să urmeze un curs de specialitate. Durata acestuia poate varia în funcție de aria de interes.

Ca să se înscrie la examen, după terminarea cursului de specialitate, șoferii trebuie să depună la Autoritatea Română Rutieră un dosar care să conțină următoarele acte: 

・Copie xerox după permisul de conducere din categoria C sau C1;

・Copie xerox după cartea sau buletinul de identitate;

・O cerere tip completată de aplicant;

・O fotografie color făcută cât mai recent;

・Dovada achitării taxelor pentru eliberarea atestatului.

Susținătorii examenului pentru atestatul de transport rutier de marfă trebuie să completeze un set de chestionare din care să răspundă corect la un număr prestabilit de întrebări în funcție de tipul de certificat dorit.

Există două tipuri de certificate: CPI și CPC

Certificatul de calificare profesională inițială (CPI) 

Examenul pentru obținerea certificatului CPI este complex și are o durată totală de patru ore. El este compus din 40 de întrebări grilă cu câte patru variante de răspuns din care una singură este corectă și care trebuie rezolvate în 60 de minute; 30 de întrebări la care răspunsul se dă pe larg, în scris, care trebuie rezolvate tot în 60 de minute; Și 6 studii de caz pe parcursul a 120 de minute. Pentru promovare, candidatul trebuie să rezolve corect minim 49 din totalul de 70 de întrebări și să obțină un punctaj de cel puțin 70% la studiile de caz.

Certificatul de calificare profesională continuă (CPC)

Examenul pentru obținerea certificatului CPC este mai puțin complex decât primul. El durează doar 40 de minute și este compus din 30 de grile de întrebări cu patru variante și un singur răspuns corect. Pentru promovare sunt necesare minim 21 de răspunsuri corecte.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *