fbpx

Principalele mărfuri românești exportate în Europa și restul lumii

Principalele mărfuri românești exportate în Europa și restul lumii

Principalele mărfuri românești exportate în Europa și restul lumii

România este o țară bogată în resurse naturale, dar și cu o industrie auto ale cărei produse iau amploare pe piața internațională. Lemnul, piatra și gazele naturale, apele minerale, țițeii și diferitele tipuri de metale sunt doar câteva din resursele pe care România le exploatează atât pentru consum intern, cât și cu scopul exporturilor în Uniunea Europeană și restul lumii. 

 

Pe de altă parte, indiferent de volumul celorlalte mărfuri, raportat la valoarea totală a exporturilor românești, motorul care generează cele mai mari venituri este reprezentat de industria auto.   

 

Componentele de mașini, accesoriile, dar și autovehiculele de transport marfă și utilajele reprezintă principala grupă de mărfuri românești căutate pe piața europeană, dar și asiatică, urmată de autoturisme și autovehicule de transport persoane asamblate, în stare finită. 

 

O importantă contribuție la veniturile și profiturile realizate din exporturi o are și industria de cablaje electrice. Firele, cablurile și alte tipuri de conductori electrici izolanți au o pondere mare în volumul total de mărfuri exportate. Lor li se adaugă și aparatura electrică de tipul telefoanelor electrice prin fir sau videotelefoanelor.

 

Dacă e să ne referim la produsele agricole, grâul, secara și porumbul sunt mărfurile românești care se regăsesc în volum mare pe piețele de dincolo de granițele țării. Ca valoare a exporturilor, aceste mărfuri sunt urmate de medicamente și antibiotice, dar și de țigări de foi și trabucuri.

 

Un produs românesc mai puțin comun, dar care se bucură de o oarecare atenție pe piețele din afară sunt scaunele, inclusiv cele care se pot transforma în paturi și părțile lor componente. Raportat la valoarea totală a exporturilor, valoarea acestor scaune a depășit în anul 2017 cu 455 de milioane de euro valoarea grâului exportat.

 

Orientarea geografică a exporturilor mărfurilor românești

 

Cu mici fluctuații de la an la an, principalele țări în care ajung mărfurile românești sunt Germania, Italia, Franța, Ungaria, Turcia, Marea Britanie, Bulgaria, Spania, Polonia și Cehia. Ponderea cumulată a exporturilor în aceste țări fiind în ultimii ani în jur de 65% din totalul exporturilor.

 

Cum să-ți crești profitul în calitate de companie exportatoare?

 

Când vine vorba de export, o bună parte din cheltuieli o constituie transportul. Pentru a trimite mărfuri din România către state din Uniunea Europeană sau restul lumii, la prețul carburantului și serviciilor se adaugă taxa de intermediere impusă de casele de expediții la care apelează cei mai mulți dintre producători. Dar această taxă de intermediere nu se regăsește în calitatea serviciilor și nici nu garantează un transport sigur fiind o pierdere pentru beneficiarul transporturilor și un impediment pentru transportator. 

 

De aceea, pentru transport mărfuri în principalele țări cu care România efectuează schimburi intracomunitare, dar nu numai, îți recomandăm înscrierea în platforma BidTrans, singurul loc unde poți beneficia de servicii de transport la standarde de înaltă calitate fără a fi necesar să cheltuiești pentru serviciul de intermediere. Trimite-ți marfa oriunde dorești întotdeauna la prețul corect!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *