fbpx

Tipuri de paleți folosiți pentru transport intern și internațional de mărfuri

Tipuri de paleti pentru transport marfa intern si international

Tipuri de paleti pentru transport marfa intern si international

Paleții sunt suporturi de lemn sau alte materiale folosite în activitatea de transport intern și internațional pentru depozitarea, stivuirea și manipularea mărfurilor. Indiferent din ce sunt fabricați, paleții sunt dreptunghiulari, portabili și rigizi pentru a putea fi folosiți cu ușurință la încărcarea și descărcarea mărfurilor. 

Paleții se împart în mai multe tipuri în funcție de dimensiunile lor. De asemenea, fiecare continent pare să aibă un tip preferat, pe care îl folosește în mod special.

・Cei mai apreciați paleți din Europa și nu numai, sunt paleții cu dimensiuni de 800×1200 mm, denumiți și europaleți, EUR sau EUR 1;

・Tot în Europa există și paleți industriali cu dimensiuni de 1200×1000 mm, cunoscuți sub numele de EUR 2;

・În America de Nord de exemplu, se folosesc paleți de 1016×1219 mm, niște mărimi mai ușor de ținut minte în unitatea de măsură inch și anume 40×48 in;

・Similari cu cei americani, în Europa și Asia mai ușor de măsurat în sistemul metric, există paleți de 1000×1200 mm. Aceștia se mai numesc și paleți industriali sau EUR 3; 

・La jumătate din lățimea unui europalet există palțeții de 800×1200 mm folosiți tot în Europa și cunoscuți și sub denumirea de EUR 6;

・Și bineînțeles, paleți de formă pătrată cu latura de 1067 mm în America de Nord, Europa și Asia, 1140 mm în Australia și 1100 mm în Asia.

Diferența dintre europalet, non euro palet și palet de tip euro

În logistică cel mai folosit tip de paleți este cel cu denumirea generică de europalet. El este fabricat din lemn și pe lângă dimensiunile descrise mai sus, are o înălțime standard de 144 mm. Gol, el cântărește 25 de kg și încărcat până la 1500 de kg.

Istoria europaleților începe cu transportul feroviar de la mijlocul secolului trecut. În 1961 căile ferate europene au hotărât să standardizeze activitatea de transport prin folosirea unui tip comun de paleți. Inventatorii europaletului se spune că ar fi frații Svensson din Suedia, iar prin creația lor, aceștia au reușit să scurteze timpul de încărcare al vagoanelor de marfă cu 90%.

Pentru eficiența de care au dat dovadă, europaleții au început treptat să fie folosiți și în alte tipuri de transport precum cel rutier. Dar răspândirea popularității lor în domeniul transporturilor, a dus și la apariția pe piață a unor replici din lemn de proastă calitate. În plus, globalizarea a știrbit oarecum gloria europaleților din cauza faptului că nu încap cum ar trebui în containerele maritime de tip ISO. Cu toate acestea, intră fără probleme prin majoritatea ușilor, iar la ora actuală se presupune că ar fi în circulație între 350 și 500 de milioane de europaleți în lume.

Palet non euro sau de tip euro se numesc paleții care respectă dimensiunile standard 1200×800 mm ale europaleților, dar nu și calitatea materialelor. Scândurile din care sunt fabricați acești paleți sunt mai subțiri, iar la atingere prezintă așchii și denivelări. În plus, suportă greutăți mai mici ca europaleții și pot fi folosiți o singură dată înainte de reciclare, spre deosebire de europalet care rezistă până la 10 utilizări.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *