fbpx

Transport marfă internațional România – Republica Cehă (Cehia)

Transport marfă internațional România - Republica Cehă

Transport marfă internațional România - Republica Cehă

Învecinată cu Germania, Austria, Slovacia și Polonia, Republica Cehă este o țară continentală cu o cultură bogată și un mediu de afaceri fertil. Ca nivel de trai Republica Cehă, denumită și Cehia, se situează pe primul loc în lista țărilor care au făcut parte din fostul bloc sovietic, asigurând cele mai ridicate standarde de viață locuitorilor săi. Cehia are cele mai multe paturi de spital pe cap de locuitor din toate țările Uniunii Europene, o presă complet liberă și un sistem educațional de neegalat. Cu alte cuvinte, modernizare la cel mai înalt nivel. În plus, relațiile economice ale Cehiei cu țara noastră au avut o evoluție pozitivă în ultimele decenii ceea a ce condus la creșterea fluxului de transport marfă internațional România – Republica Cehă și retur.

 

Comerțul bilateral dintre România și Republica Cehia

De la căderea comunismului și până în prezent, volumul schimburilor comerciale dintre România și Republica Cehă a crescut constant, cu excepția perioadei de criză care a început în anul 2008 și a determinat pierderi pe planul exporturilor, care au fost apoi rapid recuperate.

Exporturile românești către Republica Cehă constituite în principal produse ale industriei auto. Din România către Cehia an de an sunt trimise în scop comercial mașini, aparate și echipamente electrice, echipamente și vehicule pentru transport. 

Pe locul doi ca volum al mărfurilor ce ajung în Cehia din România se situează bunurile din plastic și cauciuc, urmate de metale brute și articole derivate din acestea.

La rândul lor, pe piața românească, importate din Cehia, se găsesc produse similare cu cele exportate. În raporturi de volum apropiate cu cele ale bunurilor de export, din Cehia românii importă mărfuri ale industriilor auto și siderurgice, la care se adaugă produse chimice.

România și Republica Cehă colaborează și în domeniul energetic, al infrastrcturii, al agriculturii și al industriei, promovându-și activ proiectele bilaterale în celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Republica Cehă se situează pe o poziție favorabilă și din punct de vedere al investițiilor străine în România, cele mai importante companii investitoare fiind:

・Zentiva – companie farmaceutică ce a preluat pachetul majoritar de la Sicomed;

・Walmark – companie farmaceutică cehă fondată în anul 1990;

・Hame – companie producătoare de conserve ce a preluat Antefrig București și Romconserv Caracal în a anul 2005.

La polul opus, companiile cu capital românesc existente în Republica Cehă sunt în mare pare parte companii fondate de cetățeni români stabiliți acolo.

 

Transport marfă internațional România – Republica Cehă și retur

Din România la Praga, Brno, Ostrava, Liberec, Olomouc, Usti nad Labem, Hradec Králové, České Budějovice, Plzeň, Pardubice, Havířov, Zlín, Kladno sau Karlovy Vary pe platforma BidTrans beneficiezi de servicii de transport la prețul corect pentru orice tip de transport. Înscrie-ți marfa și bucură-te de transport mărfă agabaritică, frigorifică, ADR sau generală la tarife fără comision de intermediere, executate la cele mai înalte standarde de calitate și în deplină siguranță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *