fbpx

Transportul de marfa fara asigurare CMR

Cum sa eviti o paguba datorata de un transport de marfa fara asigurare CMR

Cum sa eviti o paguba datorata de un transport de marfa fara asigurare CMR

TRANSPORT MARFA LA PRETURI MICI!!!
Asa suna in mod normal un anunt al unui transportator ce nu-si plateste asigurarea CMR. Nu transportati marfa fara sa cititi acest articol !!!

Trebuie subliniat de la bun inceput importanta asigurarii CMR, fara acest tip de asigurare pentru transport de marfa, va expuneti riscului ca in cazul unui accident rutier sau al unui furt in parcare sa nu va mai puteti recupera paguba niciodata, iata de ce:

LIPSA PROCEDURILOR IN SERVICIILE DE TRANSPORT MARFA

In general casele de expeditii sau intermediarii solicita firmelor de transport o copie dupa: certificatul de inmatriculare al firmei (CUI), certificatul de inmatriculare al autovehiculului, licenta de transport de marfa (peste 3.5 tone), si copie dupa asigurarea CMR.

O copie dupa asigurarea CMR este absolut egala cu zero in cazul unui accident prin care marfa pe care o transportati este deteriorata, daca polita nu este valabila asiguratorul nu o sa va despagubeasca niciun leu.

METODA DE FRAUDARE

Multi transportatori aleg sa-si faca asigurare CMR pentru transport de marfa pe termen scurt datorita costurilor ridicate ale acestor tipuri de polite, sau incheie o asigurare pe termen lung (6 luni, 1 an) cu plata in rate, pana aici nimic special, iata unde apare insa problema:

Sa presupunem ca incheiem o polita de asigurare la 1 Ianuarie 2020, pentru 12 luni, asiguratorul stabileste 4 rate egale ce vor fi achitate de transportator. Firma de asigurare emite o polita pe care trece data expirarii 1 Ianuarie 2021 si suma pe care o acopera in cazul unui accident.

Ce nu se poate verifica insa pe aceasta copie este daca defapt transportatorul si-a platit ratele la asigurator. Sa presupunem ca firma de transport de marfa si-a achitat rata din Ianuarie, si din Aprilie, acum marfa pe care o transporta este asigurata pana la finalul lunii August. Daca dvs. contractati o cursa printr-un intermediar (sau casa de expeditii) in luna Septembrie, acesta o sa solicite transportatorului o copie dupa asigurarea CMR, care de multe ori ajunge la o secretara care verifica aceasta copie, desigur, in viteza cu care se efectueaza astazi transportul de marfa si haosul creat in goana dupa comision unde fiecare minut conteaza, domnisoara secretara nu contacteaza asiguratorul sa vada daca transportatorul si-a platit defapt ratele si polita este inca valabila. Desi copia este cat se poate de „originala”, este egala cu zero.

Transportatorul, o sa incarce marfa si se bazeaza pe instinctul soferului „e baiat bun, nu a stricat nimic niciodata”, doar ca in cazul unui accident asiguratorului nu ii pasa de istoricul soferului ci de faptul ca nu si-a incasat ratele, intr-un final ne despagubind nimic.

  • SCUZELE INTERMEDIARILOR

Si casele de expeditii au obligativitatea sa isi faca o polita de asigurare de marfa suplimentara, singura problema este ca in cazul unui accident, asiguratorul casei de expeditii nu o sa va despagubeasca pentru simplul motiv ca firma de transport nu avea asigurare de marfa si in speta, cursa a fost facuta ilegal.

  • SOLUTIA

La BidTrans.eu verificam constant toate politele de asigurare DIRECT CU ASIGURATORUL, deci nu ne bazam doar pe spusele transportatorilor ci verificam faptul ca politele sunt valabile, pana la ce suma si ce riscuri acopera. Valoarea marfii determina automat si ce firme pot vedea marfa dvs. sau nu, o polita de asigurare CMR mica duce automat la imposibilitatea de a vedea marfuri cu valoare ridicata.

  • DE GANDIT

In conditiile in care un dispecer are de rezolvat zilnic 10-15 curse in medie, cum ar putea el sa verifice cu atatea firme de asigurare fiecare polita in parte? Nu poate, si de aceea riscul ca dvs. sa va transportati o marfa care defapt sa nu aiba asigurare este foarte mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *