fbpx

Cum sunt tepuiti transportatorii de casele de expeditii

Un model de frauda al caselor de expeditii prin care tepuiesc firmele de transport este detaliat si in acest articol ce poate fi citit aici, desi a fost scris in 2009, deci de aproape 10 ani, autoritatile sau bursele de transport nu au reusit inca sa gaseasca o metoda prin care sa stopeze acesti tepari.

Cum se desfasoara concret teapa?

In prima faza, teparul inregistreaza o firma, pentru care fie isi ia o licenta de intermediere de servicii de transport (casa de expeditii), fie nici macar nu se mai deranjeaza sa faca asta, si are o firma care cel mai probabil a fost inregistrata pe numele unui om al strazii.

Inversarea preturilor. Pret mare la transportator, pret mic la beneficiar.

Urmatorul pas este sa gaseasca o marfa disponibila pentru transport. Singura lui misiune este sa pacaleasca beneficiarul sa-i plateasca intr-un termen cat mai  scurt posibil, la descarcare sau la cateva zile, de ce? Este contra cronometru. La o cursa de 1000 Euro (ca si exemplu), teparul va oferi pretul de 6-700 Euro beneficiarului, si 1200-1300 Euro transportatorului.

Singurul lucru pe care trebuie sa-l mai obtina acum este un termen de plata cat mai lung de la transportator de preferat 45-60 de zile, de ce? In tot acest timp sa aiba timp sa mai tepuiasca si alte firme, asta pana va fi publicat in listele de incidente de plata sau alte site-uri.

Problema cu majoritatea burselor de transport este ca dupa expirarea termenului de plata al facturii, mai aloca inca 14-15 zile  asa zisei case de expeditii timp suficient sa mai pagubeasca transportatorii cu zeci sau sute de mii de euro.

Cum te poti apara de aceasta frauda?

In primul rand nu lucra cu case de expeditii recent infiintate,  nici chiar de 1-2 ani, sunt un adevarat pericol pentru tine si afacerea ta. Mai bine stai degeaba, decat sa lucrezi degeaba. Pe de alta parte, daca ai vreo suspiciune, verifica pe retelele de socializare numele casei de expeditii, sunt tot felul de grupuri de discutii unde poti intreba colegii daca  sunt sau nu ok, daca au auzit ceva de ei. Tot timpul suna pe numarul de fix, niciodata doar pe mobilul de pe care ai fost apelat, asta iti garanteaza ca macar au o locatie fixa undeva si ii poti gasi utilizand politia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *