fbpx

Cum sunt pacaliti soferii de tir si dube din Romania

Cum sunt pacaliti soferii de tir si dube din Romania

O simpla inscriere pe Facebook si aderarea la multitudinea de grupuri de discutii legate de transporturile de marfa intern sau international iti pot aduce o sumedenie de oferte de lucru ca sofer de tir sau duba, fie pe comunitate fie in Romania.

Fiind un mediu cu risc ridicat de a fi pacalit, pentru ca oricine isi poate crea un cont fals, pe langa firmele serioase care chiar ofera servicii de calitate si cauta soferi pe care sa-i plateasca asa cum promit, isi fac loc si teparii romaniei sau ai europei.

Multi cred ca daca firma care face angajarea este din Uniunea Europeana sau din UK, vor fi si seriosi si se vor tine de promisiune insa lucrurile nu stau tocmai asa, unul dintre cazuri fiind si Cristian Adrian Balan.

Cristian Adrian Balan este una dintre victimele unui model de pacaleala in care una ti se promite alta ti se da. Acesta a apucat sa lucreze o luna si o saptamana in UK si are banuiala ca a fost tepuit de doua firme reprezentate de compatrioti ai nostri.

Cristian a aplicat si la un job in urma unei postari de pe grupurile de facebook din Romania in care se promova nevoia angajarii unui sofer de tir in UK cu 140 de lire / schimb plus 20 de lire statul in cabina.

Dupa doua saptamani de munca sa afle insa ca din cauza faptului ca nu are societate comerciala LTD inregistrata in UK va mai fi platit doar cu 100 de lire, de asemenea faptul ca a stat in cabina (de parca ar fi o placere pentru cineva sa faca asta) i s-a facut si un favor pentru ca nu are casa in UK si nu trebuie sa mai plateasca nici chirie.

Asadar, dragi soferi, aveti mare grija cand alegeti sa va mutati cu familiile sau singuri in alta tara, verificati foarte atent oferta de lucru si asigurati-va ca ati inteles pe deplin in ce conditii urmeaza sa se desfasoare colaborarea voastra, de preferat sa cereti absolut totul in scris si nu va aruncati cu capul inainte pentru orice oferta venita prin  grupurile de socializare.

Lucrurile de baza ce trebuiesc verificate:

  • Unde o sa ma cazez cand nu lucrez, cat ma costa cazarea? O sa-mi ofere cazare sau trebuie sa imi caut eu un loc in care sa stau? De ce conteaza asta, pentru ca in tari precum UK este destul de greu sa inchiriezi singur o casa daca nu ai un credit history in tara respectiva, si atunci vei fi nevoit sa inchiriezi o camera intr-o casa pe care o sa o imparti cu altii.
  • Am drept de lucru in tara respectiva? Daca potentialul job implica sa iti deschizi o companie sau sa devii persoana fizica autorizata, ce conditii trebuie sa indeplinesti si cat dureaza, ce costuri sunplimentare am (ex: sediu social, contabil, etc)
  • Care este programul de lucru legal in tara respectiva, si care este salariul minim prin lege
  • Esti obligat sa pui magnetul sau sa lucrezi cu telecomanda? Intreaba de la inceput, este un semn ca vei fi exploatat la maxim, pe langa faptul ca este ilegal, iti pui viata in pericol, programul de condus nu a fost inventat degeaba, si are rostul lui.

In cazul lui Cristi, nu este imposibil sa iti faci o firma in UK, cu aproximativ 100 de lire poti avea o firma in cateva ore, problema este insa ca peste tot ti se va solicita sa arati documente precum o factura de electricitate pe numele tau, sa ai un cod unic de identificare pe care-l obtii de la HMRC si asa mai departe, nimic nu este imposibil, dar merita?

Contactat de BidTrans.eu, Cristi ne-a spus: „Nu am vrut sa fiu bataia lor de joc. Nu mi-e bine ca sunt pe strazi dar macar nu a-si bate joc nimeni de mine. Acum ma duc catre Leeds pentru ca sunt chiriile mici poate gasesc ceva… Ramai uimit de ce sunt capabili compatriotii nostri pentru bani. Nu mai au frica de DUMNEZEU (ceea ce inseamna ca sunt dispusi sa incalce cele 10 porunci).”

O sa il recontactam pe Cristi in cateva saptamani sa vedem daca a reusit intr-un final sa isi gaseasca un loc in care sa nu fie batjocorit de conationalii lui.

Drumuri bune sa aveti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *